Wat is een condensatieketel precies? En is het is voor uw woning?

Een condensatieketel werd voor het eerst in Nederland geïntroduceerd door Nefit in 1981. Door de techniek waarvan condensatieketels gebruik maken hebben zij een veel hoger rendement dan de gewone ketels.

Een condensatieketel staat dan ook wel bekend onder de naam hr-ketel wat niet meer betekend dan hoogrendementsketel. De reden waarom condensatie ketels een veel hoger rendement hebben dan een gewone ketel is omdat de techniek gebruikt maakt van energie uit stoom die normaal gesproken verloren zou gaan.

Werking van een condensatieketel

radiatorDe meeste hr-ketels in Nederland gebruiken gas om het water en de centrale verwarming te verwarmen. Bij de verbranding van gas komen er ook weer gassen vrij.  Een van die gassen is stoom, oftewel waterdamp, wanneer stoom afkoelt dan ontstaat er condensatie. Een condensatieketel maakt gebruik van deze waterdampen die normaal gesproken gewoon in de lucht zouden verdwijnen. De nieuwste Vaillant ketel maakt uiteraard ook gebruik van deze techniek.

Simpel uitgelegd vangt een condensatieketel de waterdampen op en laat deze condenseren door het af te laten koelen in de warmtewisselaar. Daardoor ontstaat er warm water welke dan weer wordt gebruikt om bijvoorbeeld de radiatoren te verwarmen. Hierdoor bespaar je water en energie die normaal gesproken nodig was om het water te verwarmen.

Besparing op de energiekosten

Doordat een hr-ketel (of condensatieketel) een veel hoger rendement haalt dan een gewone ketel betekend dit minder stookkosten en dus een grote besparing op de energiekosten.

Dit kan snel oplopen tot 200-300 euro per jaar. Een oude ketel laten vervangen door een hr-ketel is dus een investering welke zich in enkele jaren weer heeft terugverdiend.